понедељак, 15. јул 2013.

Dunja Ilić - Gladna Tvoje Ljubavi (album)

Dunja Ilić se pre četiri godine pojavila ni od kuda i poput kakve komete napravila bum na pop sceni. Njen prvi album "Misterija" izdat je 2010. godine i zajedno sa prvim spotom "Bidermajer" izazvao brojne polemike i komentare, što zbog muzike, što zbog tekstova i spotova koji su definitvno naterali da domaći umetnici ulože malo više truda i kreativnosti. 2011. Dunja objavljuje svoj drugi album "Živim na ivici" koje predstavlja najbolje pop izdanje te godine na domaćoj sceni i zajedno sa ogromnim hitom "Šefica podzemlja" zacementirao je Dunjinom ime na našoj pop i muzičkoj sceni.

Prošlo je skoro godinu dana od njenog poslednjeg muzičkog izdanja "Noć je, Zvezdana" na osnovu kojeg su mnogi mogli zaključiti da će Dunja izbaciti treći album u sličnom maniru poput njenog drugog albuma. Međutim, mnogi su zaboravili na pesmu "Živeli" koja zapravo otkriva pravac kojim je Dunja odlučila da krene dalje.




"Gladna tvoje ljubavi" je hibrid folk i pop zvuka i kao takav se ne može svrstati ni u jedan, ni u drugi žanr. Može se reći da se Dunja "vratila korenima" budući da se i prvi album poigravao sa folk zvucima. Verovatno su mnogi bili najviše iznenađeni zvukom albuma (među njima i ja) pošto su mnogi počeli smatrati Dunju za Karleušinu naslednicu. Možda je zbog toga što je bila odsutna, ali zaboravili smo da je Dunja kantautor - ona piše i komponuje svoje pesme na osnovu njenih osećanja pa sigurno postoji čvrst razlog zašto je odlučila da krene ovim putem. Njen glas je za nijansu jači i stabilniji nego na prethodnom albumu ali naravno uvek postoji mesta za dalje napredovanje.

Nakon prvog preslušavanja albuma (i vi ga možete preslušati ovde) ostao sam pomalo zbunjen. To mi se pre nije dešavalo sa Dunjinim albumima i to je dobra stvar. Ukoliko možete kompletno da otkrijete sve što album krije u jednom slušanju onda nema smisla ponovo slušati isti. Ponovnim preslušavanjem sam shvatio da je ovo Dunjin najzreliji i najemotivniji album. Tuga i velika čežnja se mogu čuti u svakoj pesmi. Ona pati. Čak i pesmama bržeg ritma (kojih ovog puta ima manje nego na prethodnim izdanjima) može se čuti da ona ne uživa. Ona čezne. Album otvara pesma po kojoj je isti dobio naziv i ona je prva ušla u uho. Potom sledi "Dodji i vrati vreme" gde se može čuti i pomalo agresije u njenom glasu. "Ako ti baš dodje ti opsuj me" prihvata tužno u "Valja se". U "Doktoru" Dunja pokazuje svu svoju kreativnost i vešto se služi metaforama samo kako ona to zna. "Poslednje emocije" smatram za najtužniju pesmu na albumu. "Košmar" - naziv dovoljno govori. Dunja konačno postaje malo jača u "Da ja bih probala" da bi u "Vrištaću" ponovo zvučala kao ona stara iako vidno slabija.




"Gladna tvoje ljubavi" je najkraći Dunjin album do sada i na njemu se nalazi tek 9 pesama. Zbog toga sam malo razočaran. Isto tako smatram da "Vrištaću" nije trebao da bude prvi singl iako je spot za istu pesmu veoma kreativan mada ne toliko koliko Dunjini prethodni videi.

Sve u svemu, Dunjin novi album predstavlja njeno najozbiljnije i najemotivnije izdanje do sada. Iako se mnogim fanovima nije svideo folk pravac kojim je Dunja krenula, mislim da kao takav predstavlja jedno osveženje na muzičkoj sceni koja je puna polu-poznatih DJ-eva i autotune-a koji se koristi do besvesti. Najveća mana je definitivno dužina ali kod kantautora je uvek bolje imati kvalitet nego kvantitet.

                                                                   OCENA: 4,4/5

1 коментар: